Poseidons kärleksaffärer

Likt sin bror Zeus hade även Poseidon många amorösa äventyr och blev far till oräkneliga barn. Enligt sägnen ville Rhea (Poseidons mor) skydda den nyfödda Poseidon från sin far Kronos (som är känd för sin vana att äta upp sina barn) och tog honom till Rhodos där hon lämnade honom med öns infödingar, telchiner. Dessa var välkända, utomordentliga hantverkare och de tillverkade honom hans treudd. När guden växte upp förälskade han sig i en av telchinernas systrar som hette Alia och fick sex söner och en dotter med henne. Dottern kallades för Rhodos och ön fick sitt namn efter henne. Sönerna sägs ha varit synnerligen våldsamma och när de hindrade Afrodite att stanna på ön under sin resa från Kythera till Cypern skickade hon vanvett i dem och väckte passion hos dem för deras egen mor. Poseidon straffade också dem och sänkte dem i jordens djup medan Alia föll i havet och kallades därefter för Lefkothea.

Posedions offeciella hustru var var nereidnymfen Amfitrite, dotter till Nereus (havsgud) och Doris (namnet betyder gåva eller från havet) . Med henne fick han Triton, en havsgudomlighet som från mellangärdet och uppåt var en människa och neråt en fisk.

Med Ifimedeia, Aloeus hustru, fick Poseidon två fruktansväda giganter Otos och Efialtes. Det sades att Ifimedeia var så förälskad i Poseidon att varje dag dök hon ner i havet för att bli gravid med havsguden tills Poseidon kom till henne i skepnad av floden Enipeus och förenade sig med henne.

Den bevingade hästen Pegasos och Chrysaor, som flög ut ur gorgon Medusas huvud när hon blev halshuggen, var också Poseidons barn. Demeter (fruktbarhet- och skönhetsgudinna) födde den gudmliga hästen Areion efter det att hon försökt fly undan sin brors amorösa jagande och förvandlat sig själv till ett sto.

Inte ens skönhetens gudinna Afrodite kunde undkomma hans uppmärksamhet och så föddes Erykas, som härskade i Sicilien.

Det antogs också att Busiris, kungen av Egypten, var Poseidons son med Lysianassa, som var dotter till Epafos. Med Libya hade han en son, den oövervinniliga giganten Antaios, som tvingade alla som passerade hans rikedom att slåss med honom. Likt Antaios kom många av Poseidons söner i konflikt med Herakles (hjälte, son till Zeus och Alkmene) som hade en dålig relation med havsguden.

Amykos, kungen av Vervyki i Bosporen, var Poseidons son med en nymf; han provocerade också förbipasserande att boxas med honom, men blev besegrad av argonauterna. Poseidons son Alirrothios med nymfen Evryti våldtog Ares dotter Alcippe och dödades av krigsguden. Tjuven Prokrustes var antagligen likaså Poseidons son; hjälten Theseus dödade honom i hans egen säng.

Slutligen den enögda cyklopen Polyfemos, som förblindades av Odysseus, var Poseidons son med Thoousa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s